
w pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.
Warzywne zapiekanki
Warzywa kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Aby się o tym przekonać, warto sięgnąć po przepisy wegańskie, czy chociażby wegetariańskie. Zarówno jedne, jak i drugie rezygnują z mięsa na rzecz darów natury, przy czym przepisy wegetariańskie pozwalają stosować krowie mleko, czy miód. A jakie przepisy tu królują? Przede wszystkim zapiekanki. Kuchnia wegańska pełna jest pomysłów na łączenie warzyw i zapiekanie ich między innymi pod kołderką z mleczka koksowego. W krótką chwilę można wyczarować w ten sposób wspaniałe danie.
Trzeba tylko trochę czasu oraz składników
Zdajemy sobie sprawę, że przepisy wegańskie nie są tak trudne do przygotowania. Trzeba tylko trochę czasu oraz składników, które na pewno nam się mogą przy tym bardzo przydać. Potem jedynie działamy według przepisu, a kuchnia wegańska na pewno nas miło zaskoczy. Poza tym są jeszcze przepisy wegetariańskie, które też zamierzaliśmy przetestować. Spodziewamy się, że i te będą bardzo niezwykłe dla nas. Nigdy przecież nie zastanawialiśmy się nawet, że można przygotować obiad bez mięsa, a ten będzie tam niesamowicie smakował. W takim razie jeszcze spróbujemy.